Information!

Vi prioriterar hälsa i vår avel och därför hälsoundersöker vi våra hundar regelbundet med hjärtauskultation/hjärtstatusintyg, patellastatusintyg och ögonlyser före avel.
Vi har varit aktiva i utställningsringen men har trappat ner det.

Enligt vår rasklubb BBHC skriver de i RAS, Rasspecifik avelsstrategi: Se länken här:

Från och med 2002-07-01 är alla ögonlysningar officiella.
Från och med 2007 är även patellastatusintygen officiella.
Dessa undersökningsresultat kan man se på SKK's hunddatasida och på BBHC's hemsida.



Jag är medlem i rasklubben BBHC och följer BBHC's avelsrekommendationer & RAS och även Svenska kennelklubbens (SKK) grundregler.
Läs mer om rasspecifik avelsstrategi för bichon havanais;
RAS.
Låna hane från oss? När vi lånar ut hane från oss, kräver vi att tiken ska vara hälsoundersökt utan anmärkningar med ovanstående undersökningar, precis som våra hanar är.

Antalet havanaiser och uppfödare har ökat enormt de sista åren. Rasen börjar bli mer känd och mycket populär, på både gott och ont. Rasen ligger nu på SKK's lista som den 10:e vanligaste rasen.

Blandras med Bichon havanais?!! NEJ TACK!
Tyvärr börjar en del människor att använda havanaisen i blandrasavel! Varför blanda havanaisen med andra raser när den är en härlig ras som den är??!
En Bichon havanais ska naturligtvis vara rasren med stamtavla frĺn SKK med hälsoundersökta föräldrar.


Här på
BBHC's hemsida kan du läsa rasstandarden, mer rasinformation m m...
Söker du valp eller vuxen hund, kontakta BBHC's valphänvisning.
Allergi?
Färger på StrandWikshundar Fler färger finns här; Havanese ABC

SKK har nu en sida om att köpa valp, klicka här




2015-06-27Svenska Kennelklubbens kennelkonsulent gjorde besök hos StrandWiks;
Vi  är godkända.

2013-09-24 fick vi besök av Länsstyrelsen och blev även då godkända.
Djurskyddshandläggare från Länsstyrelsen gjorde besök hos oss eftersom vi har ett tillstånd för kennelverksamhet.Detta gäller uppfödare som föder upp 3 eller fler kullar/år, så måste man vara godkänd och ha tillstånd för kennelverksamhet. (*Tillstånd enligt 16 § i djurskyddslagen).
Vi fick vårt tillstånd 2004. År 2009 hade vi 3 kullar, efter det har vi haft färre kullar och ett år hade vi inga valpar alls. 
Vi kan avsäga oss det, om vi kommer att ha max 2 kullar/år för då krävs inget tillstånd och då blir det inga kontroller från Länsstyrelsen. 
Givetvis så får man som uppfödare kontroller av kennelkonsulenten emellanåt. Det är ju bra även för utomstående, 
eftersom det är offentliga handlingar så kan man läsa om att vi inte har några brister i vår kennel. 

Här finns länk till Länsstyrelsen om kennelverksamhet! 
Info om 16§ i djurskyddslagen; 
Enligt 16§ djurskyddslagen (1988:534) krävs tillstånd för den som yrkesmässigt eller i större omfattning håller, föder upp, upplåter, säljer eller tar emot djur för förvaring eller utfodring.


Pälsen är ett kapitel för sig!
Har Du tänkt klippa ner Din havanais innan du ens har köpt din valp? Då kanske du ska välja en annan ras? Jag hoppas att man väljer en havanais för utseendet med den vackra pälsen.
Havanaisen bör inte klippas, så tänk 2 gånger innan du väljer en pälshund!
Väljer du att köpa en havanais, så bör du ha intresse och tålamod med att sköta päls, för det tar tid med kamning, badning m m. Tänk även på att det kostar en hel del med schampon, kammar m m. Men du har en mycket vacker hund om pälsen får växa ut. De tål både kyla och värme med sin päls. Så den tål alla väder. Havanaisen fäller inte sin päls som andra raser gör men å andra sidan fastnar allt i pälsen som den drar dessutom in allt, t ex; sand, kvistar, snö m m...
Men låt ändå din havanais få vara hund d v s att den får gå med i skogen, springa lös på landet, så att Ni inte hindrar den från att vara hund pga pälsen! Även om din hund "bara" ska vara sällskapshund så ska den vara välvårdad, både hund och ägare mår bäst av det!


Information om Bichon havanais?
Vi har ju rasklubben BBHC, Bichon Bolognese & Havanais. www.bbhc.se
Det finns inte mycket svensk litteratur om havanaisen... 
I tidningen Hundsport år 1996, nr 10 finns det en rasspecial om Bichon havanais. Mycket läsvärd!Det var även en rasspecial år
Det finns böcker pĺ engelska, bl a Bichon Havanese av Zoila Portuondo Guerra. Den är på engelska men lättförståelig och med fina bilder. 
Det har även en kommit ut en till bok pĺ engelska "The Havanese" av Diane Klumb med Joanne Baldwin. Dessa är otroligt bra för den som är intresseradeav Bichon havanais. Men tänk på att det är den amerikanska standarden som presenteras i böckerna.

Här finns
bilder på de "gamla havanaiserna".

Korthårig Bichon havanais!?
Ja du läste rätt, det föds korthåriga havanaiser flera gånger om året, hos uppfödare i Sverige och hos andra uppfödare utomlands. Men framförallt
observera att korthåriga havanaiser föds INTE bara hos StrandWiks!!

Vi har fått totalt 4 korthåriga valpar i 2 kombinationer! Alltså 1 valp i en kull och 3 valpar i en annan kull. Vi har från början valt att gå ut öppet och informera till avelsrådet i BBHC + på vår hemsida om våra korthåriga valpar, eftersom det är en diskvalificerande avvikelse. Vi har dessutom satt avelsspärr på dessa valpar i SKK's registrering.

Våra korthåriga havanaiser är; Yoker, Diva, Dice & Daze
Redan vid c:a 3-4 veckors ĺlder, ses det en markant skillnad, om de blir korthåriga! Vid vuxen ålder är det mycket stora skillnader i pälsmängd på olika hundar! Även de korthĺriga kan ha mycket lĺng päls eller väldigt lite päls. Men det alla har gemensamt, är att de kortare hår på benen och i ansiktet, så en korthårig havanais ser definitivt inte ut som en havanais men det är inte något hunden lider av. Dessutom fäller den sin päls, så det blir mycket hår överallt!

Vi sände blod från 3 av våra korthåriga valpar/hundar och sände detta till Finland när de forskade om den korthåriga genen. Så det känns bra att ha varit med om att hjälpa till med forskningen. Numera går det att göra DNA-test på din hund för att se om den bär på den korthåriga genen.
Vi gör inte dessa DNA-tester!


OBS: Korthår är inte något som vi vill ha i rasen men de föds tyvärr ibland.

-Korthårigt på en havanais är en diskvalificerande avvikelse!
-Man SKA INTE avla på en korthårig havanais! (Vi har avelsspärrat våra korthåriga valpar i SKK.) 
-Du kan inte ställa ut en korthårig havanais!
-En korthårig havanais är inte detsamma som en kortklippt havanais, den ser inte ens ut som en havanais och den fäller mycket päls.
-Naturligtvis så ska man inte betala fullpris på en korthårig havanais, det är en defekt på hunden.